Sobota, 9. 11., ob 9:00: ”Dan optičnih komunikacij” v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu

Pridružite se nam v soboto, 9. 11. 2019, med 9:00 in 11:00 na predavanjih, demonstracijah in delavnicah, kjer boste izvedeli vse o optičnih komunikacijah. Potekali bodo v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhograjski graščini pod vodstvom mentorja doc. dr. Boštjana Batagelja in študentov Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Ali ste vedeli, da je pred 180 leti Samuel Morse izumil električni telegraf? Da so pred 160 leti položili prvi transatlantski kabel, ki je povezoval Evropo s severno Ameriko? S pomočjo takrat nove revolucionarne naprave – telegrafa so sporočila poslali v trenutku, pred tem pa so z ladjo potovala kar 10 dni. Razvoj novih tehnologij in vrsta izumov nam omogoča vsakodnevno sporazumevanje na velike razdalje.

Danes podatke v hipu pošljemo s pomočjo računalnika. Pa ste vedeli, da se ti prenašajo celo s pomočjo svetlobe? To je omogočil izum optičnega vlakna pred petdesetimi leti, ki je povzročil pravo komunikacijsko revolucijo, le malo ljudi pa ve, kateri fizikalni pojavi so s tem povezani.

Kitajsko ameriški fizik Charles Kuen Kao je leta 2009 za svoja prelomna odkritja na področju prenosa svetlobe v optičnih vlaknih prejel Nobelovo nagrado za fiziko.

Primerno za obiskovalce od 12. leta. Vstop bo prost.

 

 

2021-05-31T10:10:23+02:004 novembra, 2019|Nekategorizirano|

Deli to zgodbo!

Zapri