Home-Prispevki-Zanimivosti-Zbiramo fotografije modrega neba

Zbiramo fotografije modrega neba

Po zelo odmevni razstavi “Skoraj vse o zvoku” smo se odločili, da se lotimo še svetlobe, ki je za ljudi še precej pomembnejša od zvoka, saj največ informacij iz okolice prejemamo ravno z njenim posredovanjem.
Zelo zanimiva, napeta in polna preobratov je zgodba o tem, kako so ljudje svetlobo spoznavali od davnih časov vse do danes, ko je resnična narava svetlobe človeškemu umu še vedno težko razumljiva. Spoznali bomo, kako jo zaznavamo in kakšen vpliv ima na živa bitja. V muzejskem delu bomo razstavili naprave povezane s svetlobo, njenim ustvarjanjem in merjenjem. To so predvsem optične naprave in svetila, v zadnjem času so se jim pridružile tudi telekomunikacije.
Kot novost bomo del razstave posvetili tudi raznovrstnim svetlobnim pojavom, ki jih vsakodnevno srečujemo v naravi in jim pogosto ne posvečamo pozornosti ali pa jih sploh ne opazimo. Jemljemo jih kot nekaj samoumevnega in ne razmišljamo o vzrokih, čeprav so ti marsikdaj prav dramatični.
Ob predstavitvi teh pojavov računamo tudi na vašo pomoč. V prvi vrsti so to fotografije pojavov v naravi pa tudi risbe, slike, zgodbe ali koristne informacije (recimo podatek o znani umetnini, ki predstavlja pojav).

Prvi tak pojav je modra barva neba. V zadnjih tednih smo sinjo modrino neba lahko občudovali skoraj vse dni od jutra do večera. Modro nebo pomeni lepo sončno vreme, ki ljudem ugaja in v človeku zbuja prijetne občutke ter ga pomirja.

Zakaj je nebo modro, medtem ko je na Luni tudi podnevi temno in se vidijo zvezde? Prav tak pogled v nebo se ponuja tudi astronavtom iz mednarodne vesoljske postaje. Kaj je tisto, česar imamo na Zemlji v izobilju, v vesolju pa tega ni?

Vabimo vas, da fotografije, slike, zgodbe in koristne informacije na temo modrega neba pošljete na e-naslov: info@tms.si s pripisom imena fotografa/avtorja.

2020-04-21T09:58:47+02:0021 aprila, 2020|Zanimivosti|