Ogledni depo Soteska2018-11-08T13:00:44+02:00

Ogledni depo Soteska

V depoju Soteska pri Dolenjskih toplicah so deponirane zbirke vozil oddelka cestnega prometa. Nekaj razstavljenega gradiva sodi tudi med druga področja, ki jih je muzej pokrival skozi svojo zgodovino. Tako je razstavljenih nekaj gasilskih črpalk gasilskega oddelka, pa tudi vozil in strojev lesarskega oddelka in Muzeja pošte in telekomunikacij. Razstavljeno gradivo kot celota nima neke širše sporočilne vrednosti. Gre za predstavnike vozil, delovnih strojev in pripomočkov na kolesih, ki jih razen vpreg, muzeološko na tem mestu niti ni možno obdelati kot celoto. Lahko izpostavimo vprežna vozila, ki jih je Tehniški muzej Slovenije skozi svojo zgodovino zbiral znotraj dveh oddelkov: oddelek cestnega prometa in oddelek kmetijske mehanizacije. Večina vprežnih vozil v Soteski sodi med zbirke oddelka cestnega prometa. Med njimi so predstavniki vprežnih vozil za prevoz tovorov in oseb, kot so npr. lojtrni voz, odprta kočija, koleslji, zapravljivčki, sani. Obiskovalci si lahko poleg vprežnih vozil ogledajo še del zbirke koles, motornih koles, in avtomobilov. Ker je to depo, se del gradiva v depoju nenehno izmenjuje in dopolnjuje.

              

Zbirka vprežnih vozil

V depoju Soteska je deponirana zbirka vozil, ki kot celota večinoma nima neke širše sporočilne vrednosti. Vsak predmet zase je obiskovalcu lahko zanimiv, a v celoti gledano jih veže bolj ali manj le en skupni imenovalec. Ta je, da gre za predstavnike vozil, ki jih razen vpreg, muzeološko niti ni možno obdelati.

V depoju v Soteski je deponirana zbirka vozil Tehniškega muzeja Slovenije. Obiskovalci si lahko ogledajo zbirko koles in motornih koles, vprežna vozila za prevoz tovora in oseb, kot so lojtrni voz, odprta kočija, koleslji, zapravljivčki, sani, gasilske črpalke in avtomobile, med drugim tudi Zastavo 750 in 850, Citroen GS ter Mercedes 320. Zbirka vozil kot celota večinoma nima neke širše sporočilne vrednosti. Vsak predmet zase je obiskovalcu lahko zanimiv, a v celoti gledano jih veže bolj ali manj le en skupni imenovalec.Ta je, da gre za predstavnike vozil, ki jih razen vpreg, muzeološko niti ni možno obdelati. Zbirka vozil se v depoju občasno izmenjuje in dopolnjuje.

Vsekakor pri obstoječi razporeditvi ne bo dolgo ostalo, saj bomo ob pomanjkanju prostora v Bistri že v najkrajšem možnem času depo obogatili  z novimi predmeti iz zbirk Tehniškega muzeja Slovenije. Upamo, da tudi v zadovoljstvo obiskovalcev.

V poletnih mesecih ob nedeljah pripravljajo delavnice za otroke.

Ogledni depo v Soteski

Soteska 38
8351 Straža
+386 (0)7 384 51 88