Občasna razstava Človek na Luni

V četrtek, 20. 6. 2019, se je v Tehniškem muzeju Slovenje v Bistri pri Vrhniki odprla razstava Človek na Luni!

»To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo« so besede, ki so se vtisnile v kolektivni spomin. 50. obletnico pristanka človeka na Luni obeležujemo z razstavo, ki se »dogodka vseh dogodkov« loteva predvsem z domačega zornega kota: s prispevki in dosežki naših posameznikov pri razvoju vesoljskih tehnologij, s spomini naših ljudi in z obširnim poročanjem takratnih medijev. Čisto na koncu se dotaknemo še prihodnosti – je Lunarna vas samo utopija ali kaj več? Ne gre pozabiti, da se je tudi raziskovanje vesolja na začetku zdelo utopija…

Čeprav smo bili Slovenci v obdobju vesoljske tekme, ki se je začela z izstrelitvijo prvega umetnega satelita in zaključila s pristankom na Luni, bolj opazovalci, smo in še vedno igramo nezanemarljivo vlogo v raziskovanju vesolja in razvoju vesoljskih tehnologij. Začelo se je s pionirjem prve generacije vesoljskih teoretikov Hermanom Potočnikom Noordungom, ki so ga v zadnjih desetletjih nasledili številni znanstveniki z dosežki doma in v tujini in navsezadnje astronavti slovenskih korenin.

Razstavo spremlja publikacija s številnimi zanimivi, zabavnimi in hudomušnimi prispevki ter manj znanimi informacijami. Pripravili smo jo po vzoru publikacije, ki jo je pred pol stoletja izdala založba Delo s prispevki o raziskovanju vesolja in vesoljskih tehnologij. Pozabili nismo niti na najmlajše, ki se lahko preizkusijo v reševanju nalog in ugank. Morda se bo kdo od njih prav tu navdušil nad raziskovanjem vesolja.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in drugimi strokovnjaki. Na ogled je do 31. 12. 2019.

Odprtje razstave je obiskala tudi optična fizičarka, specialistka za infrardeče sevanje, urednica in profesorica Marija Strojnik. Njene spomine na prvi pristanek človeka na Luni si lahko preberete na spodnji povezavi:

Marija Strojnik, Moji spomini na prvi pristanek človeka na Luni in njegov vpliv name

 

Človek na Luni 

Vodja projekta: Irena Marušič

Avtorji razstave: Miha Turšič, Irena Marušič, Irena Ribič

Avtorji besedil: Miha Turšič, Irena Marušič, Irena Ribič, Blaž Šef, Jakob Kovačič

Oblikovanje in multimedija: Miha Turšič

Otroške interakcije: Katarina Fuchs

Prevod in jezikovni pregled: Melita Silič

Odnosi z javnostmi: Urša Vodopivec, Luka Štepec

Tisk: Altos d.o.o.

Tehnična izvedba: Tehniški muzej Slovenije

Zahvale in gradivo: Tehniški muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Zbirka Alija Žerdina. Muzej tiska, Muzej Jugoslavije, Zavod slovenski astronavt, NASA, Arhiv RTV Slovenija, Marija Strojnik, Sunita Williams, Ronald Sega, Janez Pavlovčič: Osvajanje vesolja, vesoljska tekma in odmevi v slovenskem časopisju v letih 1957–1969. Ljubljana, 2013.

 

 

 

 

2021-05-31T10:24:17+02:0011 junija, 2019|Nekategorizirano|

Deli to zgodbo!