Človek na Luni

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki smo v znamenju 50. obletnice pristanka prvega človeka na Luni pripravili občasno razstavo Človek na Luni. Razstava je podaljšana do 31. 12. 2020.

»To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo« so besede, ki so se vtisnile v kolektivni spomin. 50. obletnico pristanka človeka na Luni obeležujemo z razstavo, ki se »dogodka vseh dogodkov« loteva predvsem z domačega zornega kota: s prispevki in dosežki naših posameznikov pri razvoju vesoljskih tehnologij, s spomini naših ljudi in z obširnim poročanjem takratnih medijev. Čisto na koncu se dotaknemo še prihodnosti – je Lunarna vas samo utopija ali kaj več? Ne gre pozabiti, da se je tudi raziskovanje vesolja na začetku zdelo utopija …

Čeprav smo bili Slovenci v obdobju vesoljske tekme, ki se je začela z izstrelitvijo prvega umetnega satelita in zaključila s pristankom na Luni, bolj opazovalci, smo in še vedno igramo nezanemarljivo vlogo v raziskovanju vesolja in razvoju vesoljskih tehnologij. Začelo se je s pionirjem prve generacije vesoljskih teoretikov Hermanom Potočnikom Noordungom, ki so ga v zadnjih desetletjih nasledili številni znanstveniki z dosežki doma in v tujini in navsezadnje astronavti slovenskih korenin.

Razstavo spremlja publikacija s številnimi zanimivi, zabavnimi in hudomušnimi prispevki ter manj znanimi informacijami. Pripravili smo jo po vzoru publikacije, ki jo je pred pol stoletja izdala založba Delo s prispevki o raziskovanju vesolja in vesoljskih tehnologij. Pozabili nismo niti na najmlajše, ki se lahko preizkusijo v reševanju nalog in ugank. Morda se bo kdo od njih prav tu navdušil nad raziskovanjem vesolja.

Razstava smo pripravili v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije in drugimi strokovnjaki.

Človek na Luni 

Vodja projekta: Irena Marušič

Avtorji razstave: Miha Turšič, Irena Marušič, Irena Ribič

Avtorji besedil: Miha Turšič, Irena Marušič, Irena Ribič, Blaž Šef, Jakob Kovačič

Oblikovanje in multimedija: Miha Turšič

Otroške interakcije: Katarina Fuchs

Prevod in jezikovni pregled: Melita Silič

Odnosi z javnostmi: Urša Vodopivec, Luka Štepec

Tisk: Altos d.o.o.

Tehnična izvedba: Tehniški muzej Slovenije

Zahvale in gradivo: Tehniški muzej Slovenije, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Zbirka Alija Žerdina. Muzej tiska, Muzej Jugoslavije, Zavod slovenski astronavt, NASA, Arhiv RTV Slovenija, Marija Strojnik, Sunita Williams, Ronald Sega, Janez Pavlovčič: Osvajanje vesolja, vesoljska tekma in odmevi v slovenskem časopisju v letih 1957–1969. Ljubljana, 2013.

 

2020-02-20T11:13:36+02:0013 junija, 2019|Informacije, Občasne razstave, Zanimivosti|

Deli to zgodbo!

Zapri