Home-Prispevki-Ne spreglejte-Katalog meseca novembra je ”Znanje brez meja”

Katalog meseca novembra je ”Znanje brez meja”

Razstavni katalog TMS meseca novembra je ”Znanje brez meja”. Po 20% znižani ceni ga lahko kupite v naši muzejski trgovini v Bistri ali pa ga naročite na telefonski številki 01 750 66 70 oziroma po e-pošti na irena.medle@tms.si

Redna cena: 10,00 €

Akcijska cena: 8,00 €

V katalogu je predstavljen izbor štirinajstih uspešnih inovatorjev in znanstvenikov s področij znanosti in tehnike, ki so iz različnih razlogov odšli v širni svet ali jih je pot zanesla k nam. Izpostavljeni so dosežki, na katere je vplival odhod na tuje in katerih rezultati so vidni še danes.

Izbor predstavljenih posameznikov je rezultat različnih kriterijev. Upoštevali smo obstoječe muzejske zbirke ter njihove nadgradnje z novimi pridobitvami. Zajeli smo širok časovni okvir, od 16. stoletja do danes, in tudi tako opozorili, da znanje prehaja meje že od nekdaj. Upoštevali smo različna področja delovanja ter vključili oba spola. Preverili smo tudi okrogle obletnice (rojstva, smrti ter nekatere dosežke in dogodke).

Spoznali boste avtorja prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku Primoža Trubarja, razsvetljenca Sigmunda (Žigo) Zoisa, naravovarstvenico Angelo Piskernik, velikega pustolovca Antona Codellija, očeta smučarskih poletov Stanka Bloudka, fizika z umetniško dušo Jožefa Stefana, soustanovitelja Instituta »Jožef Stefan« Antona Peterlina, elektrotehnika Aleša Strojnika, Nobelovega nagrajenca Friderika Pregla, prvega vesoljskega arhitekta Hermana Potočnika Noordunga, vesoljskega popotnika Antona Mavretiča, iskalko planetov Marijo Strojnik, astronavtko Sunito L. Williams ter soustvarjalca Silicijeve doline Franceta Rodeta.

Avtorici in vodji projekta Irena Marušič in dr. Estera Cerar sta prejeli Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke.

 

 

 

 

 

2019-11-05T16:53:43+02:007 avgusta, 2019|Ne spreglejte|