Motorna žaga2020-09-11T10:53:42+02:00

Motorna žaga IEL Beaver

Motorna žaga IEL-Beaver

To žago so izdelali v kanadski tovarni Industrial Engineering Limited v Vancouvru leta 1946. Pomenila je svetovno revolucionarno novost v gozdarstvu, saj je bila prva enoročna motorna žaga z bencinskim po- gonskim motorjem, ki so jo pričeli izdelovati v velikoserijski industrijski proizvodnji. Dotlej so bile v gozdni proizvodnji v uporabi dvoročne motorne žage za dva sekača. Prototip žage je imel 8 KM in je tehtal 53 kg. Posodobljena, izboljšana različica pa je bila s “komaj” 15 kg znatno lažja. Žago so reklamirali kot stroj, ki ustrezno nadomesti delo 5 ročnih sekačev.

Pomembna pomankljivost motorne žage je bil klasičen vplinjač s plovcem, ki je ved- no terjal navpično lego, sicer se je žaga ustavila. To je veljalo tudi za dvoročne motorne žage z motorji z notranjim izgoreva- njem. Pri vseh je bil nujen konstrukcijski element, ki je omogočal preklop žaginega meča pod kotom 900, torej za navpične in vodoravne reze debel oz. hlodov.
Enoročna motorna žaga je – v primerjavi z dvoročno – pomenila pomembno tehnološko noviteto pri organizaciji dela v gozdu, prežagala pa je tudi mnoge začetne odpore sekačev na terenu in se kmalu popolnoma uveljavila na vseh sečiščih sveta.

Inventarna številka:  800:LJU;0003675

Ime predmeta:  motorna žaga “IEL – Beaver”

Čas uporabe: 1946–1970

Izvor, poreklo: Kanada

Mere predmeta: A=102 cm, B=28cm, V=31cm