Razglednice s področja tekstilstva2018-12-10T14:58:39+02:00

Razglednice s področja tekstilstva

Razglednic s področja tekstilstva je osem. Prikazujejo tekstilne tovarne, trgovine in udeleženke šivalnih tečajev.

ŠIVALNI TEČAJ

OSNOVNI PODATKI O RAZGLEDNICI:

Ime razglednice: Razglednica šivalnega tečaja
Kratek opis vsebine razglednice: Tečaj vezenja na šivalnih strojih na nožni pogon v Bohinju (1930)
Klasifikacija: Tekstilstvo
Akcesijska številka: A131. V00003
Čas uporabe: Prva polovica 20. stoletja
Izvor: Ni podatka
Mere: a=13,5 cm, b=8,8 cm

FOTOGRAFIJA SPREDNJE STRANI RAZGLEDNICE:

(fotografijo povečaš tako, da klikneš nanjo)

Razglednica šivalnega tečaja 1. stran

TEHNIČNI OPIS SPREDNJE STRANI RAZGLEDNICE:

Črno – bela razglednica je pravokotne podolgovate oblike dolžine 13,5 cm in višine 8,8 cm. Po diagonali od spodnjega levega proti desnemu zgornjemu kotu poteka utor. Deluje kot poškodba, nastala zaradi prepogiba razglednice.

Na razglednici je 13 oseb, ki v treh vrstah sedijo oz. stojijo na dvorišču ob zidu bele hiše.

V prvi in drugi vrsti sedi po pet žensk. Vsaka od žensk sedi za enim šivalnim strojem na nožni pogon. V zadnji vrsti stojijo dva moška in ena ženska. Vseh trinajst oseb gleda direktno proti nam.

Šivalni stroji so prekriti z belimi izvezenimi prti. Vsak prt ima drugačen vzorec. Ob vznožju strojev v prvi vrsti so položene štiri pisane izvezene okrasne blazine. Na skrajno levem in na skrajno desnem stroju druge vrste stojita vazi s cvetjem.

Na dnu razglednice je napis: Strojevezni tečaj »Haid i Neu« v Bohinju – 1930.

ZGODOVINA UPODOBLJENEGA PREDMETA TEHNIŠKE DEDIŠČINE ALI POSTOPKA:

ŠIVALNI STROJ. Ljudje so dolgo šivali obleke in druge izdelke na roke. Šivalni stroj je omogočil lažjo in predvsem hitrejšo izdelavo blaga oz. blaga za široko potrošnjo. Oblačila niso bila več narejena po meri, temveč so se sčasoma uveljavile standardizirane mere in številke, konfekcijo je bilo mogoče kupovati v trgovinah, industrijsko izdelana oblačila pa so postala cenejša in dostopnejša.

Šivalni stroj je relativno mlada iznajdba glede na dolgo zgodovino šivanja oblačil in drugih izdelkov. Ni iznajdba enega samega človeka; razvoj je potekal istočasno v različnih državah. Med pomembnejšimi izumitelji so bili C. Wiesenthal (Anglija, 1755), B. Krems (nemške dežele, 1810), J. Madersperger (Dunaj, 1815), B. Thimonnier (Francija, 1830), W. Hunt (ZDA, 1832). Za uradnega iznajditelja šivalnega stroja velja ameriški mehanik Elias Howe, ki je leta 1846 patentiral prvi uporaben šivalni stroj. Izumi in izboljšave šivalnega stroja se vrstijo vse do danes, ko uporabljamo visoko specializirane, računalniško vodene šivalne stroje.

Kdaj točno so se šivalni stroji pojavili na Slovenskem, ni znano, omenjajo pa se približno od leta 1863 dalje. V uporabi so bili predvsem stroji proizvajalcev oz. znamk Singer, Howe, Pfaff in Ivan Jax, pa tudi drugi, npr. Wheeler & Wilson, Willcox & Gibbs, Haid & Heu. Vsi prodajalci šivalnih strojev, ki so bili takrat zelo dragi, so kupcem nudili brezplačne tečaje šivanja in vezenja. Šivalne stroje je bilo mogoče kupiti z obročnim odplačevanjem, nudili so večletne garancije. Tečaje šivanja oblačil oz. krojaške in šiviljske tečaje so prirejala tudi različna ženska društva, pa tudi različna obrtna združenja.

[Viri: Estera Cerar in Milojka Čepon, kustosinji Tehniškega muzeja Slovenije; Cerar, E. (2011). Šivalni stroj – revolucija v izdelavi oblačil. V: Šolska kronika : revija za zgodovino šolstva in vzgoje. Letnik 20, št. 3. Str. 446-463; Cerar. E. (1996). Čolniček in igla. Ljubljana: Tehniški muzej Slovenije.]

**

POVEZAVE:

Zbirka razglednic iz dokumentacije Tehniškega muzeja Slovenije

O predstavitvi izbranih razglednic iz dokumentacije Tehniškega muzeja Slovenije slepim in slabovidnim

RAZGLEDNICE: