SKUPINE – ZA OTROKE – MPT2020-08-10T11:05:54+02:00

Aktivnosti za otroke v MPT

V času, ko pouk poteka na daljavo, smo v Tehniškem muzeju Slovenije za vas pripravili gradivo, ki ga lahko uporabite za lažjo organizacijo in pripravo učnih gradiv za učence. Ker je Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu do nadaljnjega zaprt za obiskovalce, smo za vas pripravili tri predloge za tehniški dan na daljavo.

Prvi je namenjen učencem od 1. do 3. razreda, drugi učencem 4. in 5. razreda in tretji  učencem od 6. do 9. razreda osnovne šole. Tema našega tehniškega dne je še posebej aktualna v današnjem času, saj obravnava prav sporazumevanja na daljavo skozi čas.

Obiščite spletne strani:
Muzej na obisku za učence od 1. do 3. razreda
Muzej na obisku za učence 4. in 5. razreda
Muzej na obisku za učence od 6. do 9. razreda

VODSTVA

Otroci na vodenju po muzejskih zbirkah spoznajo zgodovino prenašanja sporočil od prazgodovine do današnjega časa, preizkusijo se v Morsejevi abecedi ter telefonirajo z ročno in avtomatsko telefonsko centralo.

V vodeni skupini je največ 25 oseb. Najava skupine za vodenje je potrebna vsaj en teden pred obiskom. Vodenje šolske skupine traja 1 uro. V muzeju sta lahko največ dve vodeni skupini hkrati.

V Muzeju pošte in telekomunikacij za vas pripravimo TEHNIŠKI IN NARAVOSLOVNI DAN v kombinaciji z vodstvom po muzejskih zbirkah in izbrano delavnico. Na pot po muzeju se lahko odpravite tudi z DELOVNIMI LISTI.

CENIK
Vstopnina: 1,60 €/osebo (šolski otroci v skupini)
Vodenje šolske skupine: 15,00 €
Vodenje šolske skupine v angleškem jeziku: 25,00 €

DOTAKNI SE!

Muzejska pot Dotakni se! je namenjena slepim in slabovidnim obiskovalcem ter vsem drugim radovednim in vedoželjnim, ki želijo s pomočjo različnih čutov raziskovati in spoznavati našo tehniško dediščino.

V prvem delu je predstavljena zgodovina pošte od antike do danes. Otroci lahko otipajo miljni kamen, ki je stal ob rimski cesti in popotnika obveščal o razdaljah na poti. Na srednjeveškem zvitku si preberejo legendo o sv. Urhu, spoznajo, kako hitro so potovala sporočila v preteklosti, poslušajo razglas mestnega klicarja, prisluhnejo melodijam poštnega roga in otipajo različne vrste pisal. Leta 1919 smo Slovenci dobili prve slovenske znamke imenovane Verigarji. Povečano znamko Verigarja je v muzeju mogoče tudi otipati. V zbirki se otroci seznanijo še z različnimi prevoznimi sredstvi, poštnimi pošiljkami, iztresalno mizo, poštnimi torbami ter poštnimi vrečami.

Drugi del razstave ponuja vpogled v zgodovino telekomunikacij od telegrafov do pametnih telefonov. Otroci lahko uporabijo Morsov telegraf in teleprinterje, se preizkusijo v telefoniranju s pomočjo ročne, avtomatske in digitalne telefonske centrale in se spominjajo svojega prvega prenosnega telefona. Še pred nekaj leti so poklic telefonista na telefonski centrali večinoma opravljali slepi in slabovidni. Na razstavi otroci poslušajo kratko zgodovino razvoja prvih mobilnih telefonov in otipajo 3D model prvega prenosnega telefona na svetu.

Muzejska pot Dotakni se! je nastala v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani.

CENIK
Vstop v muzej je za invalide brezplačen.
Vodenje skupine otrok: 15,00 €/skupino
Vodenje skupine otrok v angleškem jeziku: 25,00 €/skupino

DELAVNICE

Za otroke pripravljamo ustvarjalne in izobraževalne delavnice za različne starostne skupine v povezavi z muzejskimi vsebinami. Delavnice potekajo pod vodstvom in trajajo od 30 minut do 1 ure.

V Muzeju pošte in telekomunikacij za vas pripravimo TEHNIŠKI IN NARAVOSLOVNI DAN v kombinaciji z vodstvom po muzejskih zbirkah in izbrano delavnico. Po dogovoru lahko v Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu izvedemo tudi delavnice iz ponudbe Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Ime delavnice Komu je delavnica namenjena Cena/učenca
Voščilnice Primerno za učence 1., 2. in 3. triade 1,50 €
Delovni listi Primerno za učence 1., 2. in 3. triade 0,50 €
Dopisnica Primerno za učence 2. triade 1,00 €
Poštna kapa Primerno za učence 2. in 3. triade 1,00 €
Poštni rog Primerno za učence 1., 2. in 3. triade (7. razred) 1,50 €
Štampiljka Primerno za učence 1., 2. in 3. triade (7. razred) 1,50 €
Križanke Primerno za učence 2. in 3. triade 0,50 €
Telegraf Primerno za učence 3. triade in srednje šole 2,00 €

VOŠČILNICE

Otroci izdelajo voščilnice za različne priložnosti: za rojstni dan, za Valentinovo, za Veliko noč, za materinski dan, za božič in novo leto. Delavnica, ki traja 45 minut, je primerna za vrtčevske otroke in učence 1., 2. in 3. triade ter se navezuje na predmete: Spoznavanje okolja, Družba, Tehnika in tehnologija.

CENA: Voščilnica: 1,00 €

DELOVNI LISTI

Delovni listi so prilagojeni učnim vsebinam treh starostnih skupin osnovnošolcev.
S pomočjo poučnih in privlačnih delovnih listov se bodo otroci aktivno vključili v ogled muzeja ter na slikovit način spoznavali zgodovino pošte in telekomunikacij. Voden ogled z delovnimi listi traja 1 uro 15 minut. Delovni listi se navezujejo za predmete:
prva triada: Spoznavanje okolja (primer: Delovni list za 1. triado OŠ)
druga triada: Naravoslovje, Družba, Zgodovina (primer: Delovni list za 2. triado OŠ)
tretja triada: Fizika, Naravoslovje, Zgodovina (primer: Delovni list za 3. triado OŠ)
CENA: Delovni listi: 0,50 €

DOPISNICA

Otroci si ogledajo različne oblike poštnih pošiljk ter spoznajo obliko dopisnice in pravilno naslavljanje.  Na dopisnico pravilno napišejo naslov in besedilo, nato pa na sprednjo stran narišejo želeni motiv. Učenci preberejo svoje dopisnice in jih oddajo v muzejski nabiralnik.
Delavnica, ki traja 30 minut, je primerna za učence 2. triade in se navezuje na predmet Slovenščina.
CENA: Dopisnica: 1,00 €

POŠTNA KAPA

Iz kartona, na katerem je natisnjen model, otroci s škarjami izrežejo vse sestavne dele in jih s spenjačem spnejo v čepico. Ob tem spoznajo različne poštne uniforme.
Delavnica, ki traja 45 minut, je primerna za učence 2. in 3. triade. Delavnica se navezuje na predmete: Spoznavanje okolja, Družba.

CENA: Poštna kapa: 1,00 €

POŠTNI ROG

Učenci si izdelajo svoj poštni rog, ki je skoraj čisto tak kot pravi, čeprav je izdelan iz gumijaste cevi in lijaka, okrašen pa s pisanim cofom. Nanj pa je mogoče celo trobiti!
Delavnica, ki traja 45 minut do 1 ure, je primerna za učence 1. in 2. triade ter se navezuje na predmete: Spoznavanje okolja.

CENA: Poštni rog: 1,50 €

ŠTAMPILJKA

Otroci iz kompaktne pene izrežejo želeni motiv in ga prilepijo na leseno kocko, da nastane štampiljka, ki jo ob koncu preizkusijo. Ob tem spoznajo namen uporabe štampiljk na pošti.
Delavnica, ki traja 45 minut do 1 ure, je primerna za učence 1., 2. in 3. triade ter se navezuje na predmete: Spoznavanje okolja, Naravoslovje in tehnika, Tehnika in tehnologija.

CENA: Štampiljka: 1,50 €

KRIŽANKA

Otroci spoznajo najpomembnejše muzejske eksponate iz zgodovine pošte in telekomunikacij s pomočjo zabavne križanke. Križanko lahko otroci rešujejo sami ali pa v skupini v okviru delavnice.
Delavnica je primerna za učence 2. in 3. triade in se navezuje na muzejske predmete s področij pošte in telekomunikacijskih naprav.

CENA: Križanka: 0,50 €

TELEGRAF

Otroci iz sestavnih delov sestavijo preprosta oddajnik in sprejemnik telegrafa, ki ju med seboj povežejo z žico. Pri tem se s pomočjo slikovnega gradiva seznanijo z različnimi načini prenosa sporočil na daljavo pred izumom telegrafa. Pri sestavljanju telegrafa spoznajo sestavne dele in delovanje preprostega telegrafa. S pomočjo delovnega lista si otroci v parih v Morsovi abecedi pošiljajo zabavna sporočila.
Delavnica, ki traja 45 minut, je primerna za učence 3. triade in se navezuje na predmete: Zgodovina, Fizika, Tehnika in tehnologija, Elektrotehnika.

CENA: Telegraf: 2,00 €

PROGRAM ZA VRTCE

Otroci na vodenem ogledu, ki traja 45 minut, spoznavajo čas, ko smo željno čakali poštarja s svežimi novicami in ko mobiteli še niso bili del našega vsakdana. Prisluhnili bomo melodijam poštnega roga, pisali s peresom, spoznavali poštna prevozna sredstva, različne poštne pošiljke in se preizkusili v telefoniranju na starejših telefonskih aparatih.

Otroci na koncu ogleda izpolnijo razglednico, ki jo oddajo v nabiralnik v muzeju.

Voden ogled lahko kombinirate z delavnico Štampiljka, ki traja 45 minut. Na delavnici otroci spoznajo, kakšna je prava poštna štampiljka in kako se jo uporablja. Z brušenjem in lepljenjem razvijejo svoje ročne spretnosti. Končni izdelek je štampiljka, ki jo na delavnici tudi preizkusijo in odnesejo domov.

CENIK
Vstopnina za predšolske otroke je brezplačna
Vodstvo: 15 €/skupino do 22 otrok
Delavnica Štampiljka: 1,5 €/otroka
Kombinacija vodstvo in delavnica: 37  €/skupino do 22 otrok