Loading...
Od zrna do kruha2020-01-13T15:52:50+02:00

Vodnik po zbirkah TMS Bistra

Od zrna do kruha

Odprtje prve stalne zbirke Mlinarstvo na Slovenskem leta 1999 je pomenilo začetek temeljite vsebinske prenove kmetijskega oddelka. V letu 2000 so bile za javnost odprte še tri zbirke in sicer Podkovsko kovaštvo, Peka kruha in Kolarstvo, naslednje leto je bil obnovljen mlin na vodni pogon. Preostali del stalne razstave (zbirki Od zrna do kruha in Pogonski stroji) je zaenkrat urejen kot ogledni depo z osnovnimi informacijami o predmetih.

Prvi del je posvečen glavnim poljedelskim opravilom, od priprave zemljišča, setve, obdelovanja do žetve in čiščenje zrnja. Ogledati si je mogoče posamezne stroje, naprave in orodja, ki so jih uporabljali v preteklosti.

Mlinarstvo, ena najstarejših in v preteklosti nepogrešljivih obrti, se je razvijalo vzporedno s pridelovanjem žitaric. Obiskovalci lahko sledijo razvoju mlevskih naprav od najpre­prostejših žrmelj in stop, preko mlinov na ročni in električni pogon, pa vse do najsodo­bnejše mlevske industrije. Zbirko dopolnjuje diaprojekcija mlinov v Sloveniji, ki prikazuje njihovo delovanje in portrete mlinarjev.

Zbirka je dokaz bogate krušne kulture na slovenskih tleh in prikazuje pripravo testa in peko kruha ter raznolikost njegovih vrst in oblik. V preteklosti kruh ni bil zgolj živilo, temveč je igral pomembno družbeno vlogo v vsakdanjem življenju in v obredih, ki so spremljali praznični čas. Poleg predstavitve domače priprave in peke kruha so razstavljeni predmeti in pripomočki, ki so jih pri tem opravilu uporabljale gospodinje.  Zbirka se zaključi s predstavitvijo sodobne, skoraj v celoti avtomatizirane proizvodnje kruha v pekarnah.

V okviru razstave ob razpisanih terminih poteka tudi delavnica peke kruha v krušni peči.

Mentorica nauči udeležence tečaja ves postopek starega načina peke kruha, od mesenja testa do peke kruha v krušni peči. Spečen hlebec slastno dišečega kruha vsak udeleženec odnese domov.

Cena je 20,00 € na osebo. Delavnica je namenjena odraslim. Na delavnico prinesite posodo za mesenje testa.

Za vse delavnice so potrebne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si